Úvahy a komentáře

Zrušení hotovosti jako “cesta do otroctví”.

Dnes bude můj příspěvek opět o regulaci – regulaci naštěstí dosud neexistující, ale vehementně připravované a různými “experty” prosazované.

Omezování (či přímo zrušení) hotovosti je proces, o kterém se poslední dobou hodně mluví, ale který ve skutečnosti již dlouho probíhá – omezení plateb v hotovosti, kontrola vkladů nad určenou částku a celá řada dalších kroků.  Zastánci částečného nebo úplného zrušení hotovostních peněz přitom tento krok prezentují jako klíčový prostředek v boji proti kriminalitě, praní špinavých peněz či daňovým podvodů počínaje a terorismem konče.

Část populace navíc tento proces vítá pro svojí (zdánlivou) jednoduchost a pohodlnost,  aniž si uvědomuje, že jde o službu, která má svojí cenu minimálně formou poplatů za kartu, transakci a podobně,  tedy o náklady které s sebou hotovost nenese. Navíc je závislý na řadě technických parametrů – stačí “vypnout proud” a nekoupíte si ani rohlík.

Velice by ho ovšem uvítaly banky, které by díky němu získaly absolutní kontrolu nad prostředky svých občanů.  Pokud by totiž dnes banku napadlo zavést záporné úroky, či jinak poškozovat své klienty, dojde obvykle k výběru vkladů a k přesunu finančních prostředků v extrémním případě “do slamníků majitelů”.  Tento fakt zatím banky výrazně omezuje v “lidové tvořivosti” a proto by tento stav rády změnily, stejně tak jako majitelé firem, kteří bezhotovostní styk zprostředkovávají a kterým by zcela odpadla konkurence.

Přitom zrušení hotovosti by nemělo dopad jen na možnosti občana obhospodařovat své prostředky dle svého uvážení, ale i na jeho svobodu jako takovou.

Proto se neostýchám nazvat tento proces “cesta do otroctví”. 

Jak totiž  řekl L. Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, “Přechod na kompletně bezhotovostní směnu je doslova revoluční změnou. V podstatě by to znamenalo to, že poprvé v dějinách už žádná finanční transakce nebude záležitostí jen zúčastněných stran. Vždy se o ní bude moci dozvědět strana třetí.”

A v tom je to “jádro pudla”.

Strana třetí je v tomto případě stát, jeho úředníci a různé “orgány”.  A protože současné politické reprezentace touží po tom, kontrolovat, řídit a “směrnicovat” občany na každém kroku, vzniká nám zde vážné nebezpečí stavu, proti kterému je Orwell a jeho 1984 “slabým odvarem”.

Pokud totiž koncept bezhotovostních plateb budeme kombinovat s již existujícími registry (EET, pacientů a další),  vznikne dříve či později “velký bratr” s možnostmi, které si leckdo ani nedokáže představit.

Nejde jen o to, že “stát” bude mít absolutní přehled o všem.  Jde i  to,  k jakému “páchání dobra” a regulaci jakékoliv činnosti občana to bude možno (a jistě bude) využito…

Zde jen pár příkladů… “laskavý čtenář” jistě přijde na řadu dalších.

Jdete si koupit dovolenou?  Píp, píp, píp. Platbu nelze provést. Kvóta občanů, kteří smí na dovolenou letět letadlem (tzv. Matějova kvóta) byla již vyčerpána.

Nákup v supermarketu..  Píp, píp, píp. Platbu nelze provést.  Vyndejte ze svého košíku bůček.  Dle registru pacientů jste ohrožen nadváhou  a bůček pro Vás není vhodný.

Píp, píp, píp. Platbu nelze provést.   Rtěnek už máte dost.

Píp, píp, píp. Dle našich bankovních údajů máte trvale přebytek hotovosti, čímž narušujete cash-flow.  Proto byla část Vašich nevyužívaných prostředků převedena na podporu migrantů.

Píp, píp, píp. Pro přebytek hotovosti zavádí naše banka zápornou úrokovou platbu 8% s okamžitou platností. Zachovejte nám přízeň.

Nákup auta. Píp píp píp. Platbu nelze provést. Dle názoru koaliční strany zelených je jedno auto v rodině maximum.

Píp, píp, píp. Platbu nelze provést. Toto je dnes již Vaše třetí zmrzlina. Nelze připustit, aby jste poškozoval své zdraví a zvyšoval náklady bezplatného zdravotnictví.

Píp, píp, píp. Dle rozboru Vaší spotřeby energie bylo zjištěno, že svůj dům přetápíte, čímž výrazně narušujete společnou energetickou politiku EU a boj proti změně klimatu.  Okamžitě snižte teplotu v ložnici.

Píp, píp, píp. Dle rozboru Vaší spotřeby vody bylo zjištěno, že přesahuje doporučenou úroveň. Přestaňte se mýt a otírejte se vlhkou žínkou, jinak Vám vodu odpojíme.

Nákup vína. Píp, píp, píp. Platbu nelze provést.Vaše spotřeba přesahuje 2x limit doporučený Ministerstvem zdravotnictví.

Že přeháním? Že je to nesmysl?  Ale kdež.

Jen jeden příklad… v jednom ze svých textů a projevů o Lisabonské smlouvě jsem v roce 2008 napsal a řekl “mediálně tvarovaní manekýni budou občanům slibovat,   jak budou v Bruselu prosazovat v zájmu občanů, například snížení kvoty afrických přistěhovalců, které musíme dle „společné přistěhovalecké politiky“ přijmout”.

Tenkrát mi leckdo také tvrdil, že je to nesmysl.. a že k něčemu takovému “přece nemůže dojít”… a ouha, došlo.

Prostě zrušením hotovosti, propojením a zavedením případných dalších registrů získá stát nad občanem, jeho aktivitami a finanční situací absolutní kontrolu.  A je jen otázkou, kdy od té “kontroly” přejde k aktivnímu “řízení”.  Otázka přitom nestojí “zda”, zde je odpověď jistá. Jedinou neznámou je “kdy”.

Pokud toto, stejně jako já, nechcete, je pomoc “snadná”.  Nesouhlasit a nepodporovat pokusy o zrušení hotovosti a neposkytovat státu žádné zneužitelné informace soukromého charakteru.

Důrazně odmítat vznik nových “registrů” toho či onoho a nevěřit tvrzení, že se tak děje pro naše “dobro”.

I za předpokladu, že by nepředstavovaly riziko, znamenají další náklady a další neproduktivní místa ve státní zprávě, placené z daní občanů. A ty “registry”, které jsou již “nastaveny”, jako je EET, prostě zrušit. Protože argumenty, že osobní data občana v rukou státu a jeho úředníků nelze zneužít, jsou pohádky na úrovni “Červené karkulky”.