EU, Úvahy a komentáře

Další vládní agitace – Cui bono?

Vláda od podzimu rozjede kampaň, díky níž chce Čechy naučit, jak funguje Evropská unie. Průzkumy ukazují, že odpor vůči EU má přímou souvislost s nedostatkem informací, vzdělanější lidé jsou evropskému spolku nakloněnější. Součástí kampaně bude turné po regionech, kde se bude debatovat s lidmi. Část osvěty se odehraje na sociálních sítích”.

Tak opravdu nevím.. těch “osvětových kampaní” už jsem za svého života zažil až až. V převažující většině šlo o zcela vyhozené peníze (občanů) na straně jedné, na straně druhé bývalo dost zábavné, jak se různí “agitátoři” pokoušeli přesvědčit lid, koho a co má či nemá mít rád.

Obecně platí, že Ti kteří chtějí mít dost infomací si je seženou sami, ty kterým je to jedno nepřesvědčí žádná kampaň a už vůbec ne dlouhodobě.

Na rozdíl od vládních ideologů se navíc domnívám, že odpor části veřejnosti vůči EU neplyne z neinformovanosti, ale naopak z konkrétní znalosti dopadů politik EU na jejich každodení život a podnikání. Kdo by koneckonců měl vítat zběsilou smršť nařízení a regulací, které mu komplikují život a tahají peníze z kapes. A slibovaným “světlým zítřkům” vzhledem k historickým zkušenostem už moc lidí nevěří.

Tvrdit že je to dílo našich úředníků je směšné. Jistě, občas si něco přidají ve snaze se zalíbit či mít “krytá záda”. Ale základní popud pochází obvykle odjinud. Nevěřícím doporučuji návštěvu webové stránky www.votewatch.eu, kde jednak zjistí, jaká vylepšení našeho života se chystají v EP a mimo jiné také, co navrhují a podporují naši Europoslanci – a čtení je to vskutku často velice truchlivé.

Závěrem bych chtěl EU ideologům připomenout, že rozsáhlé kampaně a informovanost může přinést velice nečekané efekty. A jako příklad uvádím jeden z mých oblíbených citátu bývalého presidenta USA Ronalda Reagana.

Jak rozeznáte komunistu? No komunista je někdo, kdo čte Marxe a Lenina. A jak rozeznáte antikomunistu? To je někdo kdo Marxovi a Leninovi rozumí”.