Ceny energií a životní prostředí, EU

Nezhasínejte prosím, šetříme…

(Aneb – ještě chcete Lisabonskou smlouvu?)

Na téma žárovek toho bylo napsáno již dost.  Nicméně – opakování matka moudrosti, takže bych pár aspektů rád připoměl…

„Ekologie“ – rtuťové teploměry EU zakázala kvůli škodlivosti rtuti  a teď nutí občanům  rtuť obsahující svítidla.  V tomto případě jde zřejmě o rtuť „ekologickou“, zatímco v teploměrech byla „neekologická“. Námitka, že v zářivkách je jí cca 100x méně neobstojí už vůbec – teploměry se po použití nevyhazují…

Využití energie – argument že žárovka přeměňuje většinu energie na teplo, neobstojí taktéž – svítíme většinou doma a  v měsících kdy se nejvíc svítí se i nejvíc topí…  a o to co „protopí“ žárovky můžeme topit méně. Jestli chce EU zakázat veškeré topení elektřinou (pak by to mělo logiku) měla by o tom občany informovat včas.

Souvislosti ekonomické – každý student který absolvoval základní zkoušku z ekonomie ví, jaké důsledky má prohibice – stručně řečeno růst cen, deformaci trhu, černý trh a zajištěný kšeft pro vybrané firmy.  A to nás čeká i v tomto případě, protože občané kupodivu umí počítat – a kdyby  se jim žárovky nevyplatily, dávno by je nepoužívali. A jak je naopak veřejným tajemstvím, všichni nakupují žárovky do zásoby – a nejen v ČR.

Pokud jde o způsob, jak toto rozhodnutí vzniklo, je přímo varující…  kdosi cosi kdysi  v „Bruselu“ podepsal.  Chápu že se k tomu dnes raději nehlásí.  A takový postup bude po případné ratifikaci Lisabonské smlouvy daleko jednodušší – vetovat nepůjde již téměř nic. Lze tedy jen doufat, že k ní, i díky usílí našich senátorů, nedojde. (http://lisabon.bluefile.cz/).

Pokud by se totiž o něčem takovém rozhodovalo na úrovni ČR, chtěl bych vidět toho „politického sebevraha“, kdo by tohle navrhl a prosadil… a zda by ho ještě někdo někdy někam zvolil.

A úplně nakonec – ušetří se? Neušetří. Titulek příspěvku totiž reflektuje (nejen mojí) zkušenost. V řadě institucí totiž nápis „nezhasínejte prosím“ najdete na chodbách, toaletách a umývárnách, tedy všude tam kde se reálně svítí velice krátce. Teď tam ale mají „ekologické“ a „úsporné“ žárovky. Zatímco klasická svítila jen tehdy, pokud bylo potřeba, ty „úsporné“ svítí pořád – přece je za ty „hříšné peníze“ nebudou měnit každý měsíc.

Kolik se ušetří si jistě každý spočítá sám….

A protože občané většinou počítat umějí,  nekupovali dosud „úsporné žárovky“ tak, jak bylo „žádoucí“ – a bylo nezbytné to prostě nařídít.

Zase tu tedy máme „avantgardu pokroku“, která ví lépe než občané co je pro ně dobré  – a když to občané pořád nechápou, tak se jim to jednoduše „nasměrnicuje“. Tedy opět to, čeho jsme doufali že jsme se definitivně zbavili 1989. A někteří tomu i tleskají.

Co bude dál?  „Možná že slyším trávu růst“ řekl kdysi jeden politik. A kolega mi vyprávěl, jak za „starých dobrých časů“ NDR chodily po městech mládežnické brigády a utrhávaly televizní antány namířené „špatným“ směrem.

Můžeme se tedy zase snadno dočkat „Euromládežníků“, kteří budou obcházet nočními městy a bedlivě sledovat, kdo čím svítí… a ty, kdo svítí žárovkami nakoupenými kdysi do zásoby, udávat pro „ekologický zločin“.

A na to lze jedině uvést další citát „kdo zapomněl na vlastní minulost je odsouzen k tomu ji znovu prožít“. A občané si už zase dělají zásoby „nedostatkového“ zboží….

22.9.  2009